Drifting

Mi az a Drift ?

A drift szabad fordításban csúsztatást, sodródást jelent. Aki még nem hallott erről a sportágról, annak valószínűleg ez még nem mond túl sokat. A drift nem más, mint az autó tökéletes uralásának és irányításának látványos demonstrálása oly módon, hogy az autó lehetőleg egy centimétert se haladjon a szokásos módon egyenesen.

A drift őrület gyökerét, mint a legtöbb első látásra őrültségnek ható dolgot, ezt is Japánban találhatjuk meg. Az 1960-as években itt rendezték meg először az akkoriban divatos, úgynevezett “touge” illegális hegyi versenyeket. A touge versenyzők egyetlen célja, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a hegyi út két kijelölt pontja közötti távot. Néhányan közülük a jobb idő kedvéért a rallye-ból ellesett kanyarvételi technikákat alkalmazták, ebből nőtte ki magát később a drift. A sportág maga nagyon hasonló a rallye-hoz, azonban itt nem az idő és a sebesség számít, hanem a stílus és a kanyartechnika. A drift lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. Ahhoz, hogy a csúszást minél tovább fenntartsuk, tökéletes kormányzásra és gázpedálkezelésre van szükség. A drift tehát kifejezetten a hátsó kerekes autók és azok pilótáinak művészete.

Az eltelt néhány évtized természetesen elegendő volt ahhoz, hogy a sportág futótűzként terjedjen szerte a világon. Őshazájában a drift népszerűsége és nézettsége mára már vetekszik a Forma1-el, míg Európában csak pár éve nőtte ki magát igazán. Magyarországon a sportág első szárnypróbálgatása 2005 végén, míg első nyilvános bemutatkozása 2006-ban történt három sikeresen megrendezett versennyel.

Drift a RabócsiRingen

A Rabócsi Ringen látványosabbnál látványosabb drift versenyeket láthatunk.
2007-től 2010-ig a Magyar Drift Szövetség kiírásában, majd a Drifting.hu kiírása alapján 2010-től már hivatalos országos bajnoki futamokat, valamint egyedül álló módon éjszakai és villanyfényes Európa bajnoki futamokat is láthat a sportág utáni egyre népesebb rajongótábor.