Csomós Mixi és Nagy Attila kalandos versenye a Kanári-szigetek Rallyn

Csomós Mixi és Nagy Attila kalandos versenye a Kanári-szigetek Rallyn
19 May

Rengeteg tapasztalattal, egy szalagkorlátos kalanddal és vaskos itinerfüzetekkel lett gazdagabb Csomós Mixi és Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn, a 2022-es rally Európa-bajnokság harmadik futamán. A Hankook által támogatott magyar páros szinte végig az első tízben autózott a Skoda Fabia R5-tel, de a 10. gyorsaságin szalagkorlátnak csúsztak, amivel egy percet veszítettek. Ennek ellenére is az igen előkelő 11. helyen fejezték be a versenyt. 

Idei második rally Európa-bajnoki futamán állt rajthoz Csomós Mixi és Nagy Attila. A murvás Fafe Rally után ezúttal a Kanári-szigetek festői tájain és különösen jól tapadó, ezért a versenygumikat gyorsan fogyasztó aszfaltján kellett bizonyítaniuk. 
 
A 13 gyorsasági szakaszból 11-et teljesítettek Mixiék – két gyorsaságit töröltek – hatszor autóztak az első tízben, további négy alkalommal pedig top 13-as időt futottak. Legjobb pozíciójukat a második gyorsasági után foglalhatták el, amikor is a hetedik helyen álltak. Az első napot a tizediken fejezték be, másnap pedig a kilencedik helyig léptek előre. Ekkor veszítettek időt a szalagkorlátnak ütközéssel és estek vissza a 12.-re. Az utolsó gyorsaságin pedig egyet előre lépve, a 11. helyen fejezték be a versenyt. 
 
„Nagyon nehéz, de nagyon élvezetes verseny volt – mondta Csomós Mixi. – Az időeredményekkel elégedettek lehetünk, de egy picit bosszús vagyok a hibám miatt. A verseny elején a 8–10. pozíciót céloztuk meg, ami meg is volt, szombaton (a verseny második napján) csak biztosan célba kellett volna érnünk. 
 
Ati bemondta, hogy jobb 4 szigorú, vége törik. Egy kicsit gyorsabban értünk oda a kelleténél, kb. 5–10-zel, és lecsúsztunk az ívről. Hogy mentsem, ráhúztam a kéziféket és elég nagy tempóval, legalább százzal nekimentünk a szalagkorlátnak a bal hátuljával. Az elejét is beforgatta, de azzal nem találtunk el semmit. Rögtön éreztem, hogy a kerék nem jól áll, úgyhogy óvatosan jöttünk ki a gyorsaságiról. A cél után láttam, hogy elgörbült a lengőkar. Szerencsére szervizpark következett, lefényképeztem a srácoknak minden szögből, úgyhogy már vártak minket. Megjavították, és mehettünk is a második körre. 
 
Itt a 27 kilométeres szakaszon már éppen visszaszámoltak tíztől, amikor jelezték, hogy ne rajtoljunk, kivették a gyorsaságit. Ezt a pályát sajnáltam, jó lett volna még egyszer versenytempóban végig menni rajta, tapasztalatot szerezni, kipróbálni még egyszer a Hankook gumikat egy ilyen hosszú gyorsaságin, de azért is sajnálom, mert ezt élveztük az egyik legjobban.
 
A nagy nemzetközi nevek mellett a rutinos spanyol versenyzőkkel is meg kellett küzdenünk ezeken a pályákon. Luis Monzón, aki sokáig vezette a versenyt harminc éve indul itt, szerintem még szalagkorlát sem volt az utak mellett, amikor már ment rajtuk. 
 
Az látszott, hogy azokon a gyorsokon, amik újak voltak, egy kicsit közelebb kerültünk az élmezőnyhöz, ahol rutinjuk volt, ott jobban elhúztak. Nagyon sok tapasztaltot szereztünk, amit jövőre tudunk hasznosítani. 
 
Az első nap az Eb-mezőny mögött rajtoltunk, aminek megvolt az az előnye, hogy Herczig Patrik és Bán Viktor rajtolt előttünk, velük tudtunk egy kicsit bandázni. Kétszer is utolértük Patrikot (aki Rally5-ös autóval indult), de nagyon figyelt ránk és mind a kétszer úgy húzódott le, hogy nem veszítettünk vele időt. Ezúton is köszönjük. 
 
A Fafe Rally második napján könnyen jött a jó eredmény, ott azon lepődtünk meg. Most sokkal jobban meg kellett dolgozni érte, itt inkább az volt a meglepő, hogy nem tudtunk közelebb kerülni az élmezőnyhöz. Azt azért el kell mondanom, hogy nem olyan egyszerű ekkora tempóval menni a szalagkorlát és a sziklafal között.“
 
Nem bizony, de nem csak a sofőrnek adott extra feladatot a Kanári-szigetek Rally, hanem a navigátornak is. Nagy Attila, saját bevallása szerint, élete legkeményebb diktálását hajtotta végre. 
 
„Iszonyat nehéz pályák, nagyon szoros időterv és sok éles ritmusváltás jellemezte a versenyt – mondta Ati. – Nagyon sok információt írtunk fel, támpontokat, hogy Mixi is jobban be tudja azonosítani a kanyart, és hogy ha eltévedek, én is visszataláljak. 
 
Rengeteg volt a ritmusváltás, talán ez okozta a legnagyobb nehézséget. Mixi szereti, ha a bal 3-ból jobb 44-et már a bal 3 előtt bemondom. Utcai tempóban felírva a pályát azonban nem látszik, hogy milyen gyorsan átérsz egy kanyaron, úgyhogy nagyon könnyű volt hibázni. 
 
A 27 kilométeres pálya volt a legkeményebb. 17 perc 20 másodpercet jöttünk, és végig beszéltem. Emlékszem, egyszer már nagyon szerettem volna egy mély levegőt venni és kifújni, lenéztem és láttam, hogy a 34 oldalas itinerben még csak a 16. oldalon járunk. 
 
Nagyon jól működtek a Hankook gumik. Az első nap közepesekkel kezdtünk, a második körre felraktuk a keményeket, de azzal nem tudtunk olyan gyorsak lenni, úgyhogy másnap csak közepes keverékű abroncsokkal versenyeztünk. 
 
Az eredménnyel maximálisan elégedett vagyok. Nagyon jól éreztem magam, szerintem Mixi iszonyú jól ment. Nem kérdés, hogy van még hová fejlődnünk, de ezért jöttünk az Eb-re, hogy tanuljunk. Ezt a versenyt szerintem jól abszolváltuk, és az egész csapat nevében szeretném megköszönni azt a rengeteg szurkolást, szeretetet, amit kaptunk a verseny alatt, nagyon jól esett.“
 
Csomós Mixi a végén még visszakérte a szót: „Nehogy elhidd, hogy Ati hibázott, szerintem ő volt a csapat legjobbja. De tényleg. Egy ilyen versenyen el sem hiszed, hogy milyen nehéz feladata van a navigátoroknak. Ati pedig végig tökéletes munkát végzett. Én nem vettem észre, hogy hibázott volna.“
 
Csomós Mixi és Nagy Attila következő Európa-bajnoki futama a Lengyel Rally lesz június 11–12-e között, ahol a Fafe Rallyhoz hasonlóan, újra murván kell bizonyítaniuk. 
 
A Rally Európa-bajnokság 2022-es versenynaptára
 
március 12–13. Serras de Fafe Rally (Portugália, murva)
március 26–27. Azori-szigetek Rally (Portugália, murva)
május 13–14. Kanári-szigetek Rally (Spanyolország, aszfalt)
június 11–12. Lengyel Rally (Lengyelország, murva)
július 2–3. Liepaja Rally (Lettország, murva)
július 23–24. Róma Rally (Olaszország, aszfalt)
augusztus 27–28. Barum Rally (Csehország, aszfalt)
bejelentés alatt bejelentés alatt
 
Csomós Mixi és Nagy Attila rally Európa-bajnoki szereplésének együttműködő partnerei:
 
RTH Versenyabroncs Kft- a HANKOOK versenyabroncsok Kelet-európai forgalmazója, CIKS Kft, Balázs-Diák Kft- www.idoctum.com, RabócsiRing Kft, MTE Speciál Kft, VÁRI-VILL Kft