Október 10-11. Matador Rallycross Fesztivál - interjú

Október 10-11. Matador Rallycross Fesztivál - interjú
01 October

INTERJÚ VASS CSABA : Hogyan értékelnéd az évet? Az idei évre azt terveztük, hogy a minden bajnoki fordulón rajthoz állok, ám technikai sportról beszélünk, így mindig készülni kell váratlan dolgokra. Szerettem volna élvezni a versenyzést és a hétvégéket, lehetőleg fejlődni, gyorsulni akartam. Mindez megtörtént, úgyhogy nagyon pozitívan értékelem az évet.

INTERJÚ VASS CSABA

 
1.A bajnokságban ugyan nem tudtál minden futamon rajthoz állni, de hogyan értékelnéd az évet?
 
Az idei évre azt terveztük, hogy a minden bajnoki fordulón rajthoz állok, ám technikai sportról beszélünk, így mindig készülni kell váratlan dolgokra. Szerettem volna élvezni a versenyzést és a hétvégéket, lehetőleg fejlődni, gyorsulni akartam. Mindez megtörtént, úgyhogy nagyon pozitívan értékelem az évet.
 
2.Hogyan készülsz a Matador Szezonzáróra, az autón fejlesztettetek e?
 
Az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy rajthoz tudok állni. Nagyon boldog vagyok, és úgy érzem, hogy a Bátyám és a csapatunk talán még nálam is jobban várja, hogy újra versenyezhessek. Az autó teljes mértékben felkészítve várja, hogy bepattanjak. Nem fejlesztettünk rajta, de úgy érzem egyelőre nincs is rá szükség. Nagyszerű emberek vesznek körül, és szeretnék örömet csalni az arcukra.
 
3.Igen erős SuperCars mezőny érkezik az évadzáróra, ki az, akiben úgy érzed fő riválisodra találtál?
 
 Azt hiszem minden idők egyik legerősebb mezőnye lesz ez. Örülök, hogy köztük lehetek, de egyelőre nekem saját magam a legnagyobb riválisom. Elsősorban magamat kell legyőznöm, aztán persze jöhet mindenki más is. Meglátjuk hogyan fog sikerülni…
 
4. Milyen célokkal vágsz neki a versenyhétvégének?
 
Szeretnék egy nagyon jó hangulatú hétvégét mindannyiunk számára. Eddig egyetlen alkalommal sikerült egy futamban versenyeznem a Bátyámmal, ezt most a döntőben szeretném megismételni.

INTERJÚ KOTÁN PÉTER

1. Immáron már több mint 30 rallycross szezonon vagy túl, hogyan értékelned az idei szezont?
 
Igen ez a 34. szezonom és amennyire nehezen indult a vírus miatt, annyira jó szezon kerekedett belőle az utóbbi évek leg erősebb SUPERCARS mezőnyével. Az eredmények nem mindig azok, amit szeretnénk, de volt pár műszaki hibánk, amit a remek csapatom sem tudott orvosolni és így két futamon sem tudtunk az elődöntőben rajthoz állni. Máriapócson pont 5 perc kellett volna még Ezzel szemben az utolsó Kakucsi versenyen minden és mindenki a helyén volt és egy fantasztikus versenyt futottunk. A döntő utolsó kanyarjáig vezettük a versenyt Harsányi Zoli és Mózer Atilla előtt, aki végül hatalmas hajrával megszerezte pályafutása első Supercars győzelmét. Természetesen a közönség is értékeli ezeket az izgalmas futamokat, amit az is mutat, hogy egyre többen látogatnak ki a pályák szélére ahol hatalmas hangulatot varázsolva szurkolnak!!
 
2. Hogyan készülsz a Matador Szezonzáróra?
 
Lehetőségeinkhez mérten próbálunk mindent megtenni ahhoz, hogy ismét egy jó hangulatú eredményes versenyt fussunk.
 
3. Igen erős SuperCars mezőny érkezik az évadzáróra, ki az, akiben úgy érzed fő riválisodra találtál?
 
Azt gondolom, aki a mai mezőnyben rajthoz áll,az a pályán nagyon erős ellenfél, hiszen idén is többször bebizonyosodott,itt bármi megtörténhet!! Örülök neki, hogy még a szezonzáró futamra is erősödik a mezőny.
 
4. Milyen célokkal vágsz neki a versenyhétvégének?
 
Ez nem lehet kérdés!Természetesen, ha a realitás talaján maradunk, akkor egy döntőbe jutás már fél siker ott meg bármi megtörténhet. Legyenek a pályán izgalmas csaták, a depóban jó hangulat, a közönség érezze jól magát és akkor a téli szünetben mindenki még jobban fogja várni a szezonnyitó versenyt!

 

 

 

 

INTERJÚ MÓZER ATTILA

1. A bajnoki pontvadászatban jelenleg ugyan a 6. helyen állsz, de futamot is hagytál ki, futamgyőzelmed is volt. Rendszerint meglehetősen kiélezett csatákat vívtál, adok-kapok meccsek minden versenyre jellemzőek voltak. Hogy érzed, eddig milyen bajnoki szezon van mögötted?

A vírushelyzet miatt eléggé kurta és sajátos éven vagyunk túl. Számomra az EB szezon volt kitűzve erre az évre, magyar bajnokságban nem szerettem volna indulni, de ez így átíródott és néha a magyar mezőny már a csatákban emlékeztetett a tavalyi EB-re. Sok jó versenyző, sok jó autóval és nagy harcokkal. Versenyt hagytam ki, mert akkor nagyobb szükségem volt egy hét nyaralásra, mint a versenyzésre, de ez már a koromból is adódik. Úgyhogy eléggé érdekes éven leszünk túl.

2. Hogyan készülsz a Matador Szezonzáróra?

Napi tíz, tizenkét óra munkával és reméljük egy teszttel és jó kedvvel.

3. Igen erős SuperCars mezőny érkezik az évadzáróra, ki az, akiben úgy érzed fő riválisodra találtál?

Hát most igazság szerint több, mint tíz nevet is felsorolhatnék, itt aki elindul az mind riválisa a másiknak, elég a kakukcsi eseményekből kiindulni, hogy Kotánnal és Harsányival milyen utolsó kört futottunk. Úgyhogy itt bárkit említhetnék, de a legfőbb riválisom a fiam. A családi béke kedvéért ki van adva, hogy nem előzhet meg, amennyiben mégis, ezt jelzem a szponzoroknak.

4. Milyen célokkal vágsz neki a versenyhétvégének?

Kakucson már sikerült győzni, Pócson még nem, de ha a dobogón a fiammal tudok állni, az már teljesen elégedetté tesz.

 

 

 

INTERJÚ MÓZER MÁRK

1. A szezonban eddig rendkívül jól teljesítettél, futamról futamra egyre gyorsabb vagy. Ez annak köszönhető, hogy te egyre jobban érzed az autód vagy folyamatosan fejlesztetek?

Az autót nem fejlesztettük, csak egyre jobban össze szokunk, így jobban ki tudom autózni és a beállításokat is az én vezetési stílusomra tudtuk hangolni.

2. Hogyan készülsz a Matador Szezonzáróra?

Fizikálisan is és szellemileg is teljes erőbedobással készülök,hogy a lehető legjobb eredményt érjem el.

3. Igen erős SuperCars mezőny érkezik az évadzáróra, ki az, akiben úgy érzed fő riválisodra találtál?

Nagyon örülök, hogy ilyen erős mezőny lesz hétvégén. Jelenleg hárman is esélyesek vagyunk a bajnoki címre, ezért Csucsu és Vass Zoli a fő “riválisok” de nyilván mindenki annak számít!

4. Milyen célokkal vágsz neki a versenyhétvégének?

Így, hogy ilyen közel van a bajnoki cím így természetesen az a cél, de a legfontosabb, hogy egy jót versenyezzek és faterral tovább folytatódjon a küzdelem.

 

 

INTERJÚ Ifj. Kiss László


1. Először is nagyon örülünk, hogy újra a láthatunk versenyezni a RabócsiRingen. Mi vett rá, hogy ismét rallycross autóba ülj?
 
Hosszú ideje gondolkodtam már rajta, hogy újra rajthoz álljak rallycrossban, hiszen egy folyamatosan fejlődő és izgalmas szakágról van szó. Az utolsó lökést az adta meg, hogy év elején eladtuk a rali autómat, Tomi rallycross autója pedig továbbra is ott állt a garázsban és már régóta szerettem volna kipróbálni, hogy milyen vele versenyezni.
 
2. Vannak e további célkitűzések, esetleg 2021-re vonatkozóan?
 
Valószínűleg a verseny után fogom eldönteni, hogy hol szeretnék versenyezni jövőre. Szerintem a rallycross sokkal jobban összeegyeztethető a magánélettel és a munkával, mint a rali, ami második kislányunk születése után még fontosabb tényező lett számomra. Az biztos, hogy nagy élmény lenne több versenyen is rajthoz állni a folyamatosan erősödő hazai bajnokságban, de nemzetközi szinten is szívesen kipróbálnám magam.
 
3. Hogyan készülsz a Matador Szezonzáróra?
 
A verseny hetében lesz egy tesztünk, hogy kicsit visszarázódjak a ritmusba mielőtt élesben is kipróbálnám magam. Sok mindenre, például a test-test elleni küzdelemre, ami ugye a raliban egyáltalán nincs, viszont nem lehet felkészülni, így a verseny is inkább a visszaszokásról fog szólni és nem az eredmények hajszolásáról.
 

 
4. Milyen célokkal vágsz neki a versenyhétvégének?
 
Több mint tíz éve nem versenyeztem rallycrossban, így igazán komoly elvárásokat nem szeretnék megfogalmazni a visszatérésemmel kapcsolatban. Mindenképpen szeretnék közel lenni a köridőket tekintve az élmezőnyhöz, egy kis szerencsével pedig egy szép helyezés is összejöhet.

 

INTERJÚ VASS ZOLI 

1. A bajnoki ponttáblázat 3. helyén állsz, volt ebben az évben hideg-meleg, technikai gondok, dobós helyezések, te hogyan értékelned az idei szezont?

Igen, változatos volt számunkra ez a szezon, de egyben számomra a legkedvesebb is, mivel testvéremmel, Vass Csabával egyszerre állhattam idén a rajthoz!

2. Hogyan készülsz a Matador Szezonzáróra?

Nagyon örülök, hogy ilyen sokan leszünk a szezonzárón, biztosan látványos csatákra számíthatunk! Bízom benne, hogy sokan kíváncsiak lesznek, és kilátogatnak az év utolsó erőpróbájára! Jó hangulatú technikai problémamentes versenyt szeretnék!

3. Igen erős SuperCars mezőny érkezik az évadzáróra, ki az, akiben úgy érzed fő riválisodra találtál?

Nincs kimondottan riválisom, mindannyian jól ismerjük egymást, és autóinkat, a pályán viszont ellenfelei vagyunk egymásnak!

4. Milyen célokkal vágsz neki a versenyhétvégének?

Szeretném, ha testvéremmel mind ketten rajthoz tudnánk állni, az lenne a legnagyobb ajándék, ha mindketten döntősek lehetnénk!

 

INTERJÚ CSUCSU

1. A szezonban eddig rendkívül jól teljesítettél, több futamgyőzelmed is volt. Alakítottatok e valamit az autódon?

A rallycrossban arra kellett rájönnöm még ennyi idő után is, hogy egy futamot megnyerni nem minden esetben a legkifizetődőbb a pontok állásával kapcsolatban. Sajnos az előfutamok során rend szerint problémáink voltak, így a pontok gyűjtögetésének egyik lényeges része hiányzott az egész szezonból. Az autón folyamatosan dolgozunk, remélem, hogy most maximálisan üzembiztos lesz az előfutamok alatt is.


2. Tudjuk, hogy most választás elé kényszerültél, hiszen egyszerre több szakágban is versenyzel. Minek köszönhetjük, hogy a RabócsiRingen rendezendő Matador Rallycross Fesztivál mellé raktad le voksodat?

Ez a választás hosszas fejtörések eredménye, de nagyban hozzájárult a bajnokságban való kedvező szereplés, hiszen vezetem a bajnoki tabellát. Nagyon erős a SuperCars mezőny, izgalmas küzdelmekkel. Máriapócson pedig mindig szeretek versenyezni, a mostani pedig igazi sorsdöntő lesz.

3. Igen erős SuperCars mezőny érkezik az évadzáróra, ki az, akiben úgy érzed fő riválisodra találtál?

Jelenleg hárman is esélyesek vagyunk a bajnoki címre, Márk nagyon hamar begyorsult és beilleszkedett, minden bizonnyal nagy rivális. Vass Zoli régi motoros a szakmában, sokat látott és tapasztalt, azt gondolom, hogy ha neki is összeáll a gép, okozhat meglepetéseket és fejtörést Márknak és nekem is.

4. Milyen célokkal vágsz neki a versenyhétvégének?

Nem merem kimondani, mi a végső célom a versennyel kapcsolatban  De azt gondolom, hogy szavak nélkül is tudjuk! A fent említett két versenyző nyakában szeretnék loholni, érezzék a közelségem minden egyes futamon!!

 

INTERJÚ LUIGI

 

1. Hogyan jött az ötlet hogy a Swift Hybrid kategória mellett SuperCarsban is rajthoz állj egy Wordl RX-s autóval Matador Évadzáró Rallycross Fesztiválon?

Mindig is szerettem volna egy igazi SuperCars autót kipróbálni. Ez a Fabia szerintem egész komoly versenyautó és azonnal lecsaptam a csapat megkeresésére. Annak különösen örültem, hogy Skoda mert az egész karrieremet elkísérte a márka.

2. Mindkét versenyautód ugyan négykerék meghajtású, mennyire érzed a kétfajta hajtás közötti különbséget?

A két autó két világ. Nem lehet összehasonlítani.


3. Tudomásom szerint több teszten is túl vagy a Skoda Fabia EVO WRX-el, az eddigi tesztek hogyan sikerültek?

Igen, Finnországban és Lettországban is teszteltem. Ezek után tartott a csapat egy nagy meetinget és arra jutottak, hogy ebben a kocsiban a helyem és megpróbálunk pár versenyt együtt.


4. Milyen célokkal vágsz neki a versenyhétvégének?

Nagyon szeretnék jól vezetni, gyors lenni, egy nagyon tiszta és sportszerű versenyt futni. Mivel ezt a Barcelonában rendezendő VB futam főpróbájának tekintjük, így mindent pontosan úgy fogunk csinálni mintha a VB-n lennénk, az eredményt meg majd vasárnap délután kiértékeljük. Durván komoly a Magyar SuperCars mezőny, itt semmi sincs kőbe vésve.

 

INTERJÚ KÁRAI TAMÁSSAL

 
 
 
1. Meglehetősen peches évet tudhatsz magad mögött. Alakítottatok-e valamit az autódon?
 
Ezzel az autóval idén kezdtünk el versenyezni. Tudjuk, hogy vannak még nehézségeink a gépezetben, de igyekszünk ezeket orvosolni. Ebből is adódik, hogy igen, nem egy szerencsés év ez nekünk eddig. De talán mondhatom, hogy
senkinek, hiszen az sem tett jót,  hogy később kezdődtek a bajnokságok. Nem adjuk fel, megyünk előre és minden kilométerből, rajtból, kanyarból tanulunk és fejlődünk.
 
2. Tudjuk, hogy készülsz a Barcelonában rendezendő Világbajnoki futamra. Hogyan zajlik a felkészülés?
 
A máriapócsi versennyel. Mivel a magyar futam után már indul a csapat Barcelonába, az Audi versenyképességét itt kell beállítanunk, hogy ott a helyszínen, már csak a finomhangolásé legyen a főszerep. Szeretem a spanyol
pályát, többször mentem már ezen a nyomvonalon, viszont fel vagyunk rá készülve, hogy nem lesz egyszerű menet. Mivel dupla futamos lesz a hétvége, szinte állandóan mozgásban leszünk. A szerelőim és a mérnökeim tudják a dolgukat, már csak nekem kell maximálisan odakoncentrálnom és a legjobbat nyújtanom. 20 db nevezés érkezett, komoly megmérettetésekre számítok.
 
3. Igen erős SuperCars mezőny érkezik a Matador Évadzáróra, ki az akiben úgy érzed fő riválisodra találtál?
 
Természetesen minden versenyzőtársam felé tisztelettel tekintek. Ismerem őket és az autóikat is, bízom benne, hogy jó csatákat fogunk vívni. Örülök neki, hogy ennyien neveztek a kategóriába, mert ebből adódóan mind nekünk versenyzőknek, mind a nézőknek adott egy jó hangulatú, izgalmas hétvége. 
 
4. Milyen célokkal vágsz neki a versenyhétvégének?
 
Saját magamnak szeretnék bizonyítani. A csapatom mindent meg fog tenni azért, hogy jól teljesítsünk. Figyelembe fogom venni, hogy a következő hétvégén nemzetközi megmérettetésünk lesz, de Máriapócson is beleadunk apait, anyait.