Rallycross

 

Szinte köztudott, hogy a máriapócsi RabócsiRing a rallycross valóságos zarándokhelye, hiszen itt minden adott az izgalmas versenyekhez. A pálya környezetét egy mesterséges tó, az idén immár 1500 férőhelyre bővülő lelátó, valamint éjszakai versenyek lebonyolításához is alkalmas teljes villanyvilágítás teszik egyedülállóvá.

 

Mi is az a rallycross?

A Nagy-Britanniából származó rallycross a gépesített gladiátorok csatája. Ez a gyorsasági autós verseny zárt pályán kerül megrendezésre. A versenyzés itt összetettebb, itt nem csak a pálya talajára (részben aszfalt, részben laza salakos), hanem a sokszor ölre menő test-test elleni küzdelemre is figyelniük kell a több száz lóerős autókkal versenyző pilótáknak. A sport népszerűségét nagyban növeli, hogy a rövid (körülbelül 1 km-es) pályán könnyen nyomon követhető a verseny, és a nézők biztonságosan, több méter magas lelátókról figyelhetik a köröket. A Magyarországon az 1980-as években ismertté vált rallycross mára az egyik legdinamikusabban fejlődő autósportnak számít.

Több mint negyven esztendeje egy angliai RAC rallye-viadal szervezői a gyorsasági szakasznak egy aszfaltos-sóderes körpályát jelöltek ki. Akkor kevesen gondolták volna, hogy az egyik legdinamikusabban fejlődő autós szakág bölcsőit rakták le. Hazánkban a 80-as évek derekától vált ismertté a rallycross.

 

Miért népszerű a rallycross?

A nézők imádják a szakágat, hiszen itt megadatik az ami egyébként egyik autós szakágnál sem: egy helyről látható a verseny, szemmel lehet követni a több körös küzdelmet. Éppen ezért – azaz követhetősége miatt – olyan népszerű ez a technikai szakág. A televízió összefoglalók egy-három kameraállásból elkészíthetők, ezáltal a kb. 1 km-es pályán a többször megforduló autókat követve körbe elhelyezett reklámok is folyamatosan láthatók. Itt valóban küzdelemről van szó, a gépesített gladiátorok ádáz csatájának arénaként ad otthont a pálya. Az autók kilincsremenő viadala nemcsak a versenyzőkben, a nézőkben is megemeli az adrenalinszintet. A biztonságos pályák családi programnak is kiválóak, szülők és gyerekek szorítanak együtt vagy külön-külön kedvenceikért.

 

Rallycross a RabócsiRingen

A máriapócsi rallycross pálya 80 %-ban szilárd burkolatú (aszfalt), 20%-a pedig úgynevezett murvás, salakos részből áll. Valamennyi kritikus szakaszon biztonságos korlát, föld- és gumisánc védi a nézőket, így egy-egy rallycross verseny családi programnak is kiváló. A start hat állásos, lámpás indítású. A futamok teljes lebonyolítását számítógépes rendszer végzi, mely a rajtnál jelzi a korán indulókat. A modern rallycross pálya sajátossága az úgynevezett joker kör, egy olyan kötelező nyomvonal, melynek használata a normál körhöz képest minimum három másodperccel hosszabb köridőt eredményez, így tovább növeli a verseny izgalmait.

Egy kör a RabócsiRingen
A start után rövidke egyenest követően egy jobb kanyar következik, amely gyakorta ádáz csaták színtere, hisz döntő fontosságú lehet, ki fordul el elsőként ebben a kanyarban. Rövid pörgés után elnyújtott balkanyar következik, majd egy rövidke egyenest követően derékszögű balkanyar, majd egy szintén derékszögű jobb kanyar után jön a hosszú, 250 méteres egyenes. Ennek az egyenesnek a végére a versenyautók akár a 160 km/órás sebességet is elérik, ami egy ilyen pályán hatalmas tempó. Az éles balkanyart követi egy egyenes szakasz a végén két balos kanyarral, majd jön a startvonal, és a nem hibázó pilóta már teljesített is egy kört.

 

Pályainfók

hosszúság: 1320 m

szélesség: 12-16 m

összetétel: 80% aszfalt, 20% salak

rajt szélesség: 16 m

joker kör: van

 

2019-ben három Rallycross futam a RabócsiRingen

 

Oláh Gumi Rallycross Parádé

Egy izgalmas versennyel, az Oláh Gumi Rallycross Parádéval kezdünk. Immáron 22. alkalommal nálunk rendezik a Szezonnyitó Rallycross Futamot, ahol öt ország pilótái mérettetik meg magukat. Ez az esemény mára már fogalommá vált az autósport kedvelők körében, hisz ez az év első magyarországi rallycross versenye, ahol először mutatják meg technikáikat a pilóták. Egy őrült hétvége, gumikat és gázpedált nem kímélve.

 

Total Rallycross Országos Bajnoki IV. Futam

A nyár is rallycross versennyel indul, június 9-10-én Total Rallycross Országos Bajnoki IV. Futama tovább fokozza az izgalmakat. Ezen a pünkösdi viadalon hazánk legjobbjai csatáznak majd a bajnoki pontokért.

További info:

https://www.rabocsiring.hu/hir/punkosdkor-erkezik-a-total-rallycross-parade/13

 

Rallycross Közép-Európa Zóna VIII. és Országos Bajnoki VIII. Futam

A rallycross szezon ősszel zárul. Az időjárás ugyan hűvösebbre fordulhat, de az aszfaltot felforrósítják a győzelemért száguldó versenyzők: Szeptember 28- 29-én a Rallycross Közép-Európa Zóna VIII. és Országos Bajnoki VIII. Futama indul Máriapócson.


Új bajnoksággal bővült a rallycross szakág. A Hankook Racer Cup pilótái és versenyautóik a körversenyek helyett idén már a rallycross viadalokon mérkőznek meg egymással. Ebben a gyorsasági szakágban a versenyautók műszaki paraméterei megegyeznek, a hangsúly a versenyezni tudáson van.

 

További infó: https://www.rabocsiring.hu/hir/rallycross-kozep-europa-zona-viii-es-orszagos-bajnoki-viii-futam/26


Izgalmas év elé nézünk és izgalmas év elé néznek a pilóták is!

 

Galéria