Rallycross

 

 

Mi is az a rallycross?

A Nagy-Britanniából származó rallycross a gépesített gladiátorok csatája. Ez a gyorsasági autós verseny zárt pályán kerül megrendezésre. A versenyzés itt összetettebb, itt nem csak a pálya talajára (részben aszfalt, részben laza salakos), hanem a sokszor ölre menő test-test elleni küzdelemre is figyelniük kell a több száz lóerős autókkal versenyző pilótáknak. A sport népszerűségét nagyban növeli, hogy a rövid (körülbelül 1 km-es) pályán könnyen nyomon követhető a verseny, és a nézők biztonságosan, több méter magas lelátókról figyelhetik a köröket. A Magyarországon az 1980-as években ismertté vált rallycross mára az egyik legdinamikusabban fejlődő autósportnak számít.

Több mint negyven esztendeje egy angliai RAC rallye-viadal szervezői a gyorsasági szakasznak egy aszfaltos-sóderes körpályát jelöltek ki. Akkor kevesen gondolták volna, hogy az egyik legdinamikusabban fejlődő autós szakág bölcsőit rakták le. Hazánkban a 80-as évek derekától vált ismertté a rallycross.

 

Miért népszerű a rallycross?

A nézők imádják a szakágat, hiszen itt megadatik az ami egyébként egyik autós szakágnál sem: egy helyről látható a verseny, szemmel lehet követni a több körös küzdelmet. Éppen ezért – azaz követhetősége miatt – olyan népszerű ez a technikai szakág. A televízió összefoglalók egy-három kameraállásból elkészíthetők, ezáltal a kb. 1 km-es pályán a többször megforduló autókat követve körbe elhelyezett reklámok is folyamatosan láthatók. Itt valóban küzdelemről van szó, a gépesített gladiátorok ádáz csatájának arénaként ad otthont a pálya. Az autók kilincsremenő viadala nemcsak a versenyzőkben, a nézőkben is megemeli az adrenalinszintet. A biztonságos pályák családi programnak is kiválóak, szülők és gyerekek szorítanak együtt vagy külön-külön kedvenceikért.

 

Rallycross a RabócsiRingen

A máriapócsi rallycross pálya 80 %-ban szilárd burkolatú (aszfalt), 20%-a pedig úgynevezett murvás, salakos részből áll. Valamennyi kritikus szakaszon biztonságos korlát, föld- és gumisánc védi a nézőket, így egy-egy rallycross verseny családi programnak is kiváló. A start hat állásos, lámpás indítású. A futamok teljes lebonyolítását számítógépes rendszer végzi, mely a rajtnál jelzi a korán indulókat. A modern rallycross pálya sajátossága az úgynevezett joker kör, egy olyan kötelező nyomvonal, melynek használata a normál körhöz képest minimum három másodperccel hosszabb köridőt eredményez, így tovább növeli a verseny izgalmait.

Egy kör a RabócsiRingen
A start után rövidke egyenest követően egy jobb kanyar következik, amely gyakorta ádáz csaták színtere, hisz döntő fontosságú lehet, ki fordul el elsőként ebben a kanyarban. Rövid pörgés után elnyújtott balkanyar következik, majd egy rövidke egyenest követően derékszögű balkanyar, majd egy szintén derékszögű jobb kanyar után jön a hosszú, 250 méteres egyenes. Ennek az egyenesnek a végére a versenyautók akár a 160 km/órás sebességet is elérik, ami egy ilyen pályán hatalmas tempó. Az éles balkanyart követi egy egyenes szakasz a végén két balos kanyarral, majd jön a startvonal, és a nem hibázó pilóta már teljesített is egy kört.

 

Pályainfók

hosszúság: 1320 m

szélesség: 12-16 m

összetétel: 80% aszfalt, 20% salak

rajt szélesség: 16 m

joker kör: van

 

Galéria